Városházi Levelek; 2017. február - Jónás Kálmán bejegyzései

Tisztelt Hajdúszoboszlói Polgárok!

            Mindig azt hittem, hogy a képviselői munka legaktívabb időszakai a testületi, bizottsági ülések és az azokra történő felkészülés. Mára kiderült, hogy ezeken kívül teljes mélységéig olvasni kell a (SÍPOLÁS) Facebook-ot, naprakésznek kell lenni, hogy mit „lájkoltam” két hete, sőt, ki mit „lájkolt” a személyi számítógép feltalálása óta, ki mit – és mikor – szólt hozzá, milyen oldalakra látogattam el a szabadidőmben, olvastam-e a legutóbbi (SÍPOLÁS) sejdűnyugoszlói posztokat és azon miért nem háborodtam fel legalább 97%-os arányban, ezekről nyilvántartást, dossziét kellene vezetnem, mint ahogy teszi azt a „városvezetőereje”. 2017 – Hajdúszoboszló…

            Menjünk sorban: először a Hajdúszoboszlói Intézményfenntartó Központ helyébe lépő Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény vezetőjének a pályázatáról döntöttünk. Tudják, ez az az intézmény, amelyet a másik megszüntetése után nagyban hasonló jogkörrel kellett megalapítanunk. Ma sem tudom, hogy miért nem volt elég a régi átszervezése, hisz olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lett volna. A pályázó, Nagyné Dede Adél egyébként kiváló anyagot nyújtott be, a kinevezését egyhangúlag támogattuk. Munkájához sok sikert kívánok!

            Kabály Zsolt távozása után a turisztikai cégünk élére is új vezetőt kellett választanunk. Négy pályázat érkezett, ebből kettőt a bíráló bizottság eleve kizárt, mert nem rendelkeztek az állás betöltéséhez szükséges nyelvvizsgával, így diplomával. (Érdekes, hogy a helyi televízió vezetőjének az esetében nem volt ennyire finnyás a tisztelt bizottság, de erről majd később.) Még a múlt hónapban történt, hogy a testület elé vittem egy bizottsági kérdést, amit az akkor még megbízott, mára már kinevezett Medgyesi Szilvia terjesztett elénk. Arról volt szó, mennyit is költ a város reklámtevékenységre egy adott célországban?

Ebből világosan látszik, hogy a TDM leginkább a lengyel vendégek felé nyit, de komoly súlyt kap a román, szlovák irány is. Ezzel természetesen nincs is semmi baj. A problémát abban látom, hogy a német, osztrák piacra, ami 90 milliós népességet jelent, nettó fél millió forintot (!) szándékozunk 2017-ben elkölteni összesen, ami értelmezhetetlen, és a piacról való önkéntes kivonulást jelenti a számomra. A módszerváltás előtt, a ’80-as évektől egészen a 2000-es évekig Hajdúszoboszló vendégeinek jelentős részét jelentették a németek. A fizetőképes, minőségi turizmust erősítették, ráadásul inkább a csúcsidőn kívüli időszakokban érkeztek. Sajnos az újabb generációkat nem tudtuk megszólítani, így ez a szám folyamatosan csökken. Kimondhatjuk, hogy ezzel a marketing kerettel önként vonulunk ki erről a piacról, ami szerintem végzetes hiba. Hévíz ezzel szemben célzott reklámokat helyez el például a regionális Bajor televízióban. Ha manapság megkérdeznek egy ott élőt, akkor biztos, hogy Hévíz nevét említi magyar fürdőhelynek. Hajdúszoboszlót szép lassan elfelejtetik. Máté és Kanizsay képviselőtársaim azzal próbáltak meggyőzni, hogy felemlegették, a háború után az újjáépítésben részt vevők reumások lettek, de ma már ez nincs így. Szoboszló meg egyébként is messze van. (Eszembe sem jutott eddig a szövetséges hatalmaknak megköszönni a város felvirágzását, valamit ha jól tudom, 1980 óta egy centivel sem araszoltunk közelebb az ukrán határhoz, ha akkor eljöttek, most is eljönnének az autópályákon, nem beszélve a debreceni reptérről.) Kicsit előre ugrok a 25. napirendre, amely a 2016-os turisztikai adatokról szól. Ez annyi adatot és táblázatot tartalmaz, amelyek elemzése feszegetné a Tisztelt Olvasóim türelmét, így a téma iránt érdeklődőknek külön linken LETÖLTHETŐVÉ teszem dr. Sléder Tamás igazgatási irodavezető kiváló összefoglalóját. Ebben is látszik, hogy a németek még mindig a negyedik legtöbb vendégéjszakát hozzák, sőt, minden egyes idelátogató az igénybe vett gyógykezelések miatt több, mint 10 napot tölt el nálunk. Hát, ezt a piacot „tiszteljük meg” a zsebpénznek számító fél millió forint reklámköltséggel ebben az évben. Vajon melyik ember a dilettáns turisztikai kérdésekben? Akinek nincs képesítése, de szakmája révén a vendéglátásban élte le az életét itthon és külföldön, vagy aki történelmileg egyedülállót alkotva csődbe vitt egy egész szállodát Hajdúszoboszlón. Ráadásul azt sem egyszerűen... De ne felejtsük el: köszönet illeti meg mindazokat, akik ebben az ágazatban dolgoznak (gyakorlatilag más munkalehetőség híján szinte mindenkit… J ), akik éjt nappallá téve tevékenykednek mindannyiunk, a város boldogulásáért!

            Következett a Városgazda beszámolója a temető fenntartásáról. Az anyag végén díjrendezésre is javaslatot tesznek. Ahogy hozzászokhattunk, ez bizony díjemelkedést jelent. Most sincs ez másképp, 5%-kal nőnek a szolgáltatások árai. Szerintem ez az a terület, amelyikben nem szabadna érvényesíteni a piaci viszonyokat, legalább a szükséges kegyeleti termékeket kellene beszerzési áron adnunk.

            Szavaztunk még a vitát nem generáló beszámolókról, jól átgondolt, bizottságokon átment anyagokról, tervekről, technikai napirendekről:

- a településképünk egységesítését szolgáló könyv megszerkesztésének feltételeiről,

- óvodaalapításhoz elvi hozzájárulás kiadásáról,

- általános iskolai körzethatárok véleményezéséről (a döntés már rég nincs az önkormányzatoknál),

- a HSE további fejlesztéseihez az önrész biztosításáról (további 14 millió forint a futballistáknak),

- a környezetvédelmi programunk 2017-es tervezetének elfogadásáról,

- a kormány nem teljesen átgondolt hulladékgazdálkodási tervének a minket érintő szükséges rendeletmódosításáról,

- a külterületi utakat érintő benyújtandó pályázati anyagunk véglegesítéséről,

- az I. világháborús hadisírok gondozására kiírt pályázatunk áttekintéséről,

- A Visegrádi Alap pályázatán való részvételünkről (végre!), amelyen Thököly Imre 360. születési évfordulóján (szeptember 25.) egy közös megemlékezést és tudományos konferencia szervezését tűztük ki célul a testvérvárosainkkal,

- egy olyan kormány által kitalált informatikai fejlesztésről (ASP rendszer), amelyet még mi sem nagyon értünk, hisz a mellékelt tájékoztatás alapján a mostani rendszereink fejlettebbek, mint az egységesítés miatt ránk erőltetett eszközpark és szoftverek.

- a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött szerződéseink áttekintéséről és ennek eredményeképp azok változatlan formában való meghosszabbításáról,

- a polgármester szabadságolási ütemtervéről (bármilyen viccesen hangzik is).

            Tovább folytatódik az egymással összefüggő Bánomkerti telkek önkormányzati megvásárlása. Erre a területre elidegenítési és építési tilalmat jegyeztettünk be, hisz a későbbi fejlesztések alapját jelentheti ez a kiváló terület. Fontos viszont, hogy piaci árat fizessük érte, hisz az eladók és az önkormányzat sem járhatnak rosszul. Érdekes pillanat volt, mikor a polgármester kinyilatkozta, hogy nem tudja támogatni egy adott rész megvásárlását, de a testület hét szavazattal mégis a megvásárlás mellett döntött. Érdeklődéssel figyeltem, hogy az Összefogás képviselői sem követik most már vakon a kiadott utasításokat.

            A Gönczy Pál emlékévvel kapcsolatban sem tudtunk egyszerűen határozni. Történt ugyanis, hogy Majoros Petronella képviselőtársam még januárban beadott egy indítványt, hogy a város nyilvánítsa 2017-et Gönczy Pál emlékévvé, mivel idén, születésének 200. és halálának 125. évfordulója van. Ezt a januári testületi ülésre nem tűzte a polgármester napirendre, viszont ígéretet tett rá, hogy azt februárban megteszi. Ez így is történt, csak az előterjesztést már Máté Lajos jegyezte. Ez az elvtelen viselkedés nekem mindig visszás érzést kelt, hisz a Fidesz országos szinten állandóan eljátssza a jobbikos javaslatokkal, hogy azokat első körben leszavazza, majd szinte szó szerint átvéve (rosszabb esetben pont a lényegét elvéve) beterjeszti a Parlament elé ugyanazt. Természetesen akkor már elfogadják. Azért örülök, hogy így vagy úgy csak átment a javaslat és méltó módon megemlékezhetünk a híres pedagógusról.

Gönczy Pál életrajza ide kattintva érhető el!

            Az Összefogás képviselőinek /polgármesterének/ – ahogy ők szokták írni – halvány gőzük sincs a demokratizmus játékszabályairól. Már nem az első eset, hogy úgy fogalmaznak meg beírásokat a Facebook oldalukon, jóval a testületi döntés előtt, mintha a Hazafias Népfront 105%-ot elért brigádja nyilvánulna meg. Nem véletlen, hisz abban a rendszerben szocializálódtak, így megértem, hogy nem fogják fel az idők szavát. Ők határozták el, ők döntöttek róla, ők tervezték meg. Csak ez mindannyiunk pénze, javai, amivel szerintem ők rosszul és felelőtlenül gazdálkodnak. Jegyezzük meg: Ilyen az, mikor nyitottak a konstruktív vitára!

Lássuk a bejegyzést!

Még az elvi lehetőségét is elveszik annak, hogy beleszóljunk, ötleteket fogalmazzunk meg, hisz semmilyen - hangsúlyozom - SEMMILYEN egyeztetés nem történt sem a hajdúszoboszlói születésű Medgyessy-Kovács Gyula festőművész által elkészítendő gyönyörű pannókról, sem az átépítendő szabadtéri színpadról, sem a volt Honvéd Üdülő hasznosításáról. Teljesen összekeverik a saját egyesületük oldalát a város hivatalos oldalával. Az esetek egy részében pedig az anyagot gond nélkül megszavaznám és örömmel vennék részt az előkészítésében is, mint például a pannók esetében, hisz ami a város érdekében történik azt mindig megszavazom, de a két másik terv olyan, mint önmaguk. Eljárt felettük az idő. Nem látok még utalást sem a város szimbólumává vált strandbejáratra, harangházra, új anyagok beépítésére (pl. üvegbeton, ami magyar találmány) egyetlen modern, merész elképzelés sincs benne, amely egyedivé, megismételhetetlenné tenné a létesítményt. Ha lehetőségem lett volna, akkor biztos kérem, hogy fiatal tervezők egy pályázat keretében álmodják meg a színpadot és a döntést a polgárok kezébe adtam volna, a beérkező tervekből a lakosság döntse el, melyiket szeretné látni hosszú évtizedekig. A Honvéd Üdülő területe az apartman házakkal, főépülettel, saját fúrt gyógyvízkútjával egy sportturisztikai fejlesztés után edzőtábor kialakítására lenne alkalmas, de a városlakóknak szabadidő centrum céljára a központtól való távolsága miatt nem. A görpálya melletti területre képzeltem el minden évben valami sport célú fejlesztést: dühöngőt, kosárpalánkot, KRESZ parkot. A ciklus végére ott kialakíthattunk volna az üresen álló területen egy hasznos közteret, olcsón és mindenki által könnyen megközelíthetően. Persze leszavazták... Félve kérdezem meg: akkor mit akar csinálni az Összefogás /polgármester/ a Gázláng sportpályából? De persze én csak egy eltaposnivaló dilettáns vagyok, mint még jó néhány képviselőtársam, vagy a városért tenni akaró emberek. Ugye tisztelt polgármester úr, ugye marosigyörgyök, mátélajosok?

          Mostantól papírom van róla a Kormányhivataltól, hogy a novemberi költségvetési módosító indítványomat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvénye alapján jogellenesen, valamint az önkormányzat Szervezeti Működési Szabályzata alapján eljárási szabálytalanság miatt nem tárgyalta a testület. Ennek egyszemélyi felelőse a polgármester, aki a "fiókba szokta iktatni" a neki kellemetlen, kényelmetlen, vagy csak egyszerűen neki nem tetsző indítványokat, javaslatokat. Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó eset, mikor a jogvégzett nagydemokrata csak azért sért szándékosan törvényt, hogy a javaslataimról még csak tárgyalni se kelljen. Lássuk a dokumentumot:

          Két éve most hívtak be először a HVTV stúdiójába. Ehhez persze az kellett, hogy egy országos szinten is példátlan összefogás keretében álltunk ki azért, hogy indítványunk alapján a város politikai erői tárgyaljanak egymással és fogalmazzunk meg együtt egy nyilatkozatot. Ebben három parlamenti párt és egy civil mozgalom képviselőjével vettünk részt. Név szerint: Görög Csaba - Modern Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület; Bacskai Gergő - Fidesz; Radics Péter - LMP és jómagam.

 "A MI Hajdúszoboszlóért Egyesület, a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Hajdúszoboszlói Alapszervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Hajdúszoboszlói Alapszervezete, valamint a Lehet Más a Politika Hajdúszoboszlói Alapszervezete keserédes örömmel értesült városunk polgármesterének a helyi közélet jobbítását célzó nyilatkozatáról és az abban megfogalmazott felhívásról. Szeretnénk nyomatékosan leszögezni, hogy az abban foglalt alapgondolattal messzemenően egyetértünk. Mi sem vágyunk másra, mintsem a tiszta, nyugodt és konstruktív párbeszéden alapuló helyi közéletre, az értékalapú vitákon nyugvó várospolitikára.

Az örömünkbe ugyanakkor üröm vegyült. Hitvallásunk és értékrendünk szerint, ha közösen írunk alá egy nyilatkozatot, akkor abban egyszerre jelenik meg az összes aláíró fél gondolatisága, annak megfogalmazása is közös előkészítő munka eredménye. Máskülönben az nem több, mint egy politikai diktátum, akármilyen szépen hangzó gondolatok is fogalmazódnak meg benne. Hisszük, hogy fordított esetben nem mondana erre mást Polgármester Úr sem. Nem tehetjük meg azt, hogy a helyi közélet szereplői közül az egyik fél nyilatkozatban felsorolja sérelmeit, és azt a többiek orra alá dugja, hogy tessék, írjátok csak alá! Mi sem kérnénk ilyet.
Úgy véljük egy ehhez tartalmában hasonló nyilatkozat közös megfogalmazása szükséges, időszerű és példaértékű városunkban, ugyanakkor meg kell, hogy fogalmazódjon benne minden aláíró fél gondolatisága; annak választ és megoldást kell adnia minden fél vélt, vagy valós sérelmére.
A fenti elvek mentén szervezeteink az alábbi indítvánnyal fordulnak Tisztelt Polgármester Úrhoz, és minden Hajdúszoboszlón várospolitikai, közéleti szerepvállalással bíró csoporthoz, személyhez:
Indítványozzuk, hogy egy kerekasztal-egyeztetés során közösen határozzuk meg az aláírandó nyilatkozat tartalmát, illetve fektessük le közösen azokat az elvárásokat, amelyeket a nyilatkozat jóváhagyásától az érintett felek remélnek. Kérünk továbbá minden olyan helyi közéleti szereplőt, aki indítványunk szellemiségével egyetért, és annak célját szükségszerűnek ítéli meg, csatlakozzon kezdeményezésünkhöz!"

Mivel a négy szervezet együtt adta ki a felhívást, ezért szerettem volna elérni azt, hogy négyőnket egyszerre hívják be a televízióba. Ebbe sajnos nem ment bele Buzási László, aláírása alapján főszerkesztő (?). Viszont írásban ígéretet tett, hogy külön-külön mindannyiónk megszólalási lehetőséget kap. Persze azóta sem hívtak be senkit, de ezen már nem is csodálkozom. A velem készített interjú erősen cenzúrázottra sikeredett, több kisípolás van benne, mint egy 90-es évekbeli gangxta rap rádió változatában. De kivágott belőle olyan érdekes részeket a főszerkesztő (?), mint például amikor a Sejdűnyugoszló nevű Facebook oldalról kérdeztek, hogy miért "lájkolom" a cikkeiket. A válaszom az volt: Mert a közbeszéd tárgyává tesznek olyan dolgokat, amelyek eddig nem jutottak el az emberekhez. Például a HVTV másfél éve történő jogellenes működése. Hogy miért vágták ki, nem is értem... El kell ismernem, hogy egy dadogós képviselő nem a legjobb marketing szempontból, de remélem, hogy azért átjön a videón, hogy mit szeretnék megvalósítani, ha hagynának dolgozni.

A videó IDE KATTINTVA megnézhető! De ne hagyja ki a Sejdűnyugoszló paródiáját se, ami ITT található!

          Szeretnék még egy elszalasztott lehetőségről beszámolni. December végén lezárult a GZR-T-Ö-2016 kóddal az önkormányzatok számára meghirdetett elektromos autó töltők telepítését segítő pályázat, melyre a december végi határidőig összesen 75 önkormányzat adott be támogatási igényt. A kiírás a 15 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező települések és kerületek számára szólt, így országosan 112 önkormányzat pályázhatott volna, de csak a jogosult települések kétharmada vélte úgy, hogy érdemes részt venni az akár 100%-os finanszírozást is nyújtó programban. A töltők telepítésére 1,25 milliárd forintot különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium, amiből „A” kategóriás töltő választása esetén közel 500 darabot is lehetett volna telepíteni. Mivel ezeken a töltőkön egyszerre két autó is tölthető, ideális esetben 1000 töltési ponttal is bővülhetett volna az országos elektromos autó töltő infrastruktúra. Találják ki, melyik önkormányzat nem pályázott erre. Igen, a megfejtés: Hajdúszoboszló, holott a településünk mérete alapján 3 töltőfejre is pályázhattunk volna. Végtére is minek ide ilyen, hisz csak egy turisztikailag fontos település vagyunk. De az elektromos autókkal érkezők áttolhatják a járműveiket Debrecenbe, Balmazújvárosra, Hajdúböszörménybe, Hajdúnánásra, vagy akár Berettyóújfaluba.

          A végére hadd említsek meg egy örömhírt. A START munkaprogrammal kapcsolatban a decemberi testületi ülésen kérdést tettem fel, amelyre meg is érkezett a válasz. Tudják, ez az az államilag finanszírozott program, amelyben a járás egyedüli településeként mi nem vettünk eddig részt. Például Nagyhegyes megtermeli a közétkeztetéséhez szükséges élelmiszereket, vagy Kaba legyártja a hulladék papírból a fűtéshez használható briketteket. Az anyag kijelenti, hogy nekünk nincs földterületünk, ami persze nem igaz, hisz egy hektáron is be lehet indítani a programot, az meg rendelkezésünkre áll akár a Szép Ernő utcai volt tábor területén, valamint a régi kertészet üvegházait is remekül lehetne használni erre a célra. De ez csak két ötlet. Talán 2018-tól nálunk is be tudjuk ezt a programot indítani. A lehetőségeink, igényeink felmérésére, megtervezésére egy munkacsoportot állítunk fel. Talán néhány munkalehetőséggel és pár sikeres újítással gazdagíthatjuk a várost! 

A szebb jövőbe vetett töretlen hittel!

Jónás Kálmán – önkormányzati képviselő

 

A testületi ülés összes előterjesztése INNEN letölthető!

A testületi ülés videóanyaga pedig ITT érhető el!

Rovatok: